Anul 2016 este cel care readuce in tendințe chokerul sub toate formele sale. Totuși se poate spune că acest accesoriu nu a ieșit niciodată din uz. 

What is going on?!?!?!

 • La sfârșitul anilor 1700, chokerul roșu din catifea era un omagiu adus de femei celor ghilotinați în Revoluția Franceză. Colierul choker si alte accesorii morbide inspirate de ghilotină au fost mai apoi purtate la baluri organizate pentru familiile victimelor ucise de ghilotină. Aceste petreceri erau atât de populare încât unii oameni mințeau că aveau rude ucise doar pentru a primi o invitație la bal.1798: Political dress during the French Revolution.
 • Alexandra, printesa de Wales (1844-1925) adesea purta coliere de tip choker pentru a-și acoperi o cicatrice de pe gât. Se credea că cicatricea ar fi căpătat-o in urma unei operații din copilărie.Prințesa Alexandra a influențat moda pentru următorii 50 de ani, astfel că doamnele bogate au început să o copieze, purtând colierul ca fashion statement. Se spune că Alexandra, printesa de Wales își trăgea inspirația din nenumăratele sale călătorii in India.vforvintage-istoria-colierului-choker6
 • În anii 1860, chokerul devine o marcă a prostituatelor. Un șiret fin negru legat în jurul gâtului devenea un accesoriu senzual, pr4ezent și în pictura lui Manet în care Olympia, frumoasa prostituată, stă întinsă pe divan.

1860s: The uniform of prostitutes.

 • Totodată, în 1874, balerinele  lui Degas apar cu acest tip de colier în jurul gâtului, fără a face vreo aluzie la alte îndeletniciri.

1874: But ballerinas and fashionable ladies wore them too.

 • Chokerul devine un accesoriu nobil odată cu secolul 19. Aproape toate domnițele sunt reprezentate purtând diferite modele și forme, de la cele din cristale la cele din catifea cu medalioane prețioase, iar din secolul 20 perlele devin preferatele reprezentatelor caselor regale din toata lumea.Late 1800s: Royal trendCenușăreasa (Cinderella), celebrul personaj Disney, poartă în noaptea balului un choker negru. 

  Image result for cenusareasa disney animated movie

 • Dacă ai purtat vreodată un choker cu siguranță ai întâlnit cel puțin o persoană care să te întrebe „ce e cu zgarda aia la gâtul tău”. Ei bine chiar această poreclă a apărut prima dată în 1944, în paginile revistei Life, atunci când descria una dintre tendințele din modă, care se referea la accesoriul strâns pe gât.1944: Reviving the trend, as seen in"Life magazine.
 • În anii ’90, toate divele poartă chokerul pe covorul roșu sau în afara lui. Ne amintim de una dintre cele mai frumoase ținute ale tuturor timpurilor, care este constituită din două piese devenite iconice: rochia roz cu bretele spagetti și chokerul cu diamante. Este vorba despre Gwyneth Paltrow, care în 1999 câștigă atât Premiul Oscar, cât și eterna apreciere a stiliștilor.

Gwyneth wore one to the 1999 Academy Awards.

 • Mai târziu chokerul a ajuns să fie purtat de numeroase vedete precum Britney Spears, Christina Aguilera, Paris Hilton, Rihanna etc.

Britney really liked chokers in the late '90s.Remember this one Christina Aguilera wore in 2001?And this one Paris wore that same year?Rihanna's been wearing choker necklaces a lot lately...

 • Iar anul acesta chokerul este reinventat pe scena de la Paris Fashion Show în ianuarie:

And they were all over the runways at Paris Fashion Week in January...(Jean Paul Gaultier)

Așadar această „zgardă” deține un loc de seamă în istoria modei, fiind un accesoriu trecut printr-o multitudine de etape, de la cea de a simboliza pana la cea pur estetică. Oricare ar fi întrebuințarea lui, fiți sigure că CHOKERUL vă va scoate din anonimat.

XO

Reclame